Buiten de KTMCO-evenementen om, rijden onze Knights en Ambassadeurs regelmatig voor andere goede doelen mee. En daar zijn we trots op. En vandaag zijn we extra trots op onze Knight Johan.
Johan vertelt ons graag over zijn ervaringen met de Peringatan ride-out op 8 april jl.

 

8 april 2017, 05:00 uur, de wekker gaat af. Grrrrr, wat is het vroeg, nou ja beloofd is beloofd, dus snel douchen, eten en motorpak aan. De tank is vol, rijden maar.

Om 06:00 uur rijd ik door Marken, iedereen slaapt nog. Alleen een eenzame fietser die met zijn krantenwijk bezig is, rijdt over het trottoir. Volgens mij doet hij dat nog slapend want hij rijdt zo van het trottoir af vlak voor mijn motor. Mazzel dat ik heel langzaam rijd dus iedereen nog blij.

Tot aan Nijmegen blijft het redelijk rustig op de weg, daarna zie ik steeds meer motorrijders van diverse pluimage. Voor Gennep nog even de tank volgooien, ben duidelijk niet de enige.

Ben ik te laat? Nee hoor, het blijkt dat de organisatie al om 05:00 is begonnen. Midden in een woonwijk staan al behoorlijk veel motoren langs de weg. Auto’s zijn bijna niet te bekennen en de straten zijn al vol met bewoners die de motoren lopen te bekijken. Alle straten zijn versierd en overal staan stalletjes waar je koffie, thee en diverse broodjes kan krijgen. Allemaal gratis. Gesponsord door de plaatselijke middenstand.

Bij het binnenrijden kan je op je motor blijven zitten tijdens het inschrijven, dan betaal je € 15,00, krijg je een polsbandje voor de lunch en een leuk geknoopt touwtje in de kleuren van de Molukse vlag. Verder rijdend word ik door mensen van Sahabat Maluku door wat straatjes gedirigeerd naar een parkeerplaats.

Om 08:30 uur is het behoorlijk vol met motoren, in elke straat staat het vol. Sahabat Maluku heeft ongeveer veertig mensen die alles organiseren, duidelijk herkenbaar aan hun blauwe jassen met opdruk. Zij verzorgen straks ook de hele rit met roadblocks en begeleiding, en worden bijgestaan door ongeveer tien motoren en enkele auto’s van de politie.

Even later komt er een processie van dansende/zingende meisjes en vrouwen in klederdracht begeleid door een groep trommelaars de hoofdstraat in lopen. Intussen wordt de rand van het trottoir gevuld door tientallen jongeren met Molukse vlaggen. Nadat de dans en zang is afgelopen neemt de heer Sahertian het woord en legt uit wat de achtergrond is van deze ride out. De doelstelling is geld in te zamelen voor Molukkers die in Indonesië in de gevangenis zitten voor onder meer het tonen en/of het hijsen van de Molukse vlag. Daar staat een gevangenisstraf op tot twintig jaar.  Voor alles wat zij nodig hebben in de gevangenis, zelfs eten en drinken (ook water),  moeten zij betalen. Nadat zij hun straf uitgezeten hebben, worden ze buiten de poort gezet en moeten maar zien hoe zij zonder geld terugkomen op de Molukken. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van leven is duidelijk niet overal zo vrij als in Nederland.

Er komen nog enkele ander sprekers van verenigingen en clubs zoals Sahabat Maluku en PAK waarna de Molukse vlag wordt gehesen en een minuut stilte wordt gehouden.

Het is tijd om te vertrekken, eigenlijk is het al drie kwartier te laat volgens de planning. Dat gaat elk jaar zo zegt een van de medewerkers van Sahabat Maluku.

Het wordt nog een heel gedoe om al die motoren gestructureerd uit de woonwijk te krijgen, want inmiddels is gebleken dat het er iets meer zijn dan vorig jaar. Dat waren er rond de 700, nu zijn het er meer dan 1000…..OEF.

Langzaam, straat voor straat trekt de lange stoet weg uit de wijk op naar de A73 richting Nijmegen. Het moet gezegd worden, de roadblocks werken prima. Letterlijk alles wordt afgezet, kruisingen, rotondes, opritten naar de snelweg en zelfs de snelweg zelf als wij via de oprit de weg op komen, wordt geblokkeerd.

Je ziet wel eens foto’s op internet van lange slierten motorrijders en dank denk je….ja hoor zeker fotoshoppen. Nu ik er zelf in zit en af en toe op een hoger punt rijd, zie ik dezelfde lange sliert als op de foto’s, wauw….indrukwekkend beeld van een eindeloze stoet motoren.

Op bijna alle viaducten en bruggen waar we onderdoor rijden, staan mensen met vlaggen en rookpotten in de kleuren van de Molukse vlag. Diezelfde viaducten en bruggen worden gretig gebruikt door de jongens met de loud pipes waartoe zij in staat zijn……..ERG LOUD.

In Nijmegen aangekomen wordt in de binnenstad op een parkeerplaats langs de Waal geparkeerd. Ook voor deze regio wordt het protocol afgewerkt van toespraken, vlag hijsen, een minuut stilte en zang en muziek. Er wordt door één van de sprekers aandacht gevraagd van de motorrijders. Let goed op degene die voor je rijdt, zeker bij bruggen en viaducten. Vorig jaar is een aanrijding veroorzaakt omdat motorrijders aandacht schonken aan de mensen op de bruggen terwijl er net stevig geremd werd. Ook wordt er gewezen op de aansluiting van de A50 naar de A12, dit is een hele lastige korte bocht van bijna een complete cirkel.

We vertrekken uit Nijmegen op naar Barneveld.

Daar aangekomen blijkt dat we inmiddels een uur achterlopen op het schema. Dat gaat goed, heb het gevoel dat het een lange dag gaat worden.

In Barneveld kunnen we lunchen, dus op zoek naar de lunchstalletjes…..oh nee eerst maar even een toilet opzoeken na al die koffie moet ik eerst even wat kwijt. Ik blijk niet de enige te zijn, meestal staan er rijen voor de eetstalletjes nu ook voor de toiletten. Het is hier in ieder geval goed geregeld, er zijn meerdere Dixies geplaatst en in het gebouw van een meewerkende vereniging kunnen ook de toiletten gebruikt worden.

Nu de lunch, een overheerlijke soep waarvan de ingrediënten mij niet bekend zijn met een stokbroodje, twee belegde broodjes, een banaan en zoveel koffie of thee als je maar wilt. Het smaakt allemaal prima.

Ook in Barneveld hetzelfde protocol van toespraken, vlag hijsen een minuut stilte en zang en muziek. Er wordt gemeld dat er even buiten Barneveld een tankstop is gepland.

Dit was ik nog vergeten te vertellen, bij de diverse stalletjes kun je een tankbon kopen van € 10,00. Vernuftig systeem: bij de pomp blijf je op de motor zitten, twee mensen van Sahabat Maluku tanken je voor € 10,00 af, je levert je bon in en je kan verder rijden naar de parkeerplaats. Gaat er minder in je tank dan € 10,00 dan gaat het overschot naar de organisatie.

Helaas was er voor de automobilisten geen plaats in het tankstation, het stond letterlijk vol met motoren. Hoop voor hen dat zij nog genoeg in de tank hadden om het volgende station te halen. Het hele parkeerterrein achter het station stond afgeladen met motoren, zeker 80% heeft getankt. Goeie dag gehad. Dit heeft de nodige tijd in beslag genomen waardoor we nog later in Alphen aan de Rijn zullen aankomen, het duurde ook nog even voordat iedereen weer op de weg zat.

Alphen aan de Rijn, inmiddels is het 17:40 uur i.p.v. 16:30 uur en parkeren we wederom in een woonwijk. Prachtig om te zien dat al die bewoners zo gastvrij zijn om zo een meute onbehouwen bikers in hun wijk te ontvangen. Het moet toch wel enige overlast veroorzaken, niet alleen op de dag van de ride out maar ook de opbouw daarvoor en na afloop als alles weer opgeruimd moet worden.

Tijdens het parkeren van de motor kom ik in gesprek met een mederijder die eigenlijk al vanaf Nijmegen schuin naast mij reed. Hij zegt “Ik zag je rijden en dacht die rijdt wel rustig in zijn eigen baantje, niet zo slingerend over de weg. Daar ga ik naast rijden want bij de vorige werd ik gek van het geslinger over de weg”. Ik zeg tegen hem “zeker door mijn ouwe kop, jij dacht die moet wel ervaring hebben”. Hahaha, ja zegt hij, dat klopt.

Op het zelfde moment wordt hij door een van de andere motorrijders erop geattendeerd dat hij een heel spoor vloeistof heeft achter gelaten. Ja zegt hij, koelvloeistof. Als ik langzaam rijd en de motor wordt te warm dan gooit hij de vloeistof eruit, weet niet waar het aan ligt. Een bekend euvel voor mij, tijdens een begrafenis-rit had ik hetzelfde, de hele parkeerplaats van de begraafplaats een lang spoor van koelvloeistof. Ik zeg tegen hem dat het de klep is die de vloeistof regeling in zijn radiator regelt stuk is. Nu gooit hij bij hogere temperatuur de vloeistof in het expansietankje in plaats van de radiator en dat stroomt dan over. Oplossing is niet te langzaam te rijden en geef hem een flesje koelvloeistof wat ik in mijn motor heb, toch handig hè, zo’n Honda met die grote koffers. Wat daar allemaal niet in kan.

Ook in Alphen aan de Rijn hetzelfde protocol met aanvulling dat Harry van Bommel (SP) aanwezig was om ook een toespraak te houden. Hij duidde fijntjes op het feit dat Nederland haar koloniale verleden niet naar behoren heeft afgesloten. EUH, waar was jij dan al die jaren dat je in het parlement op het pluche hebt gezeten? Toen heb ik je daar niet over gehoord.

Laat ik mijn mond er maar over houden want ik heb geen verstand van politiek en dit is voor mij een hele fijne dag geweest die ik niet door wie dan ook wil laten vergallen.

Inmiddels is het 18:30 uur, het was de bedoeling dat we om 17:30 in Capelle aan de IJssel zouden zijn. Ben moe van het harmonica rijden, sommige rijders schijnen het leuk te vinden om gaten te laten vallen in de stoet en dan onder luid geknal van de pijpen weer op te trekken en dan weer sterk af te moeten remmen waardoor iedereen daar achter ook in de ijzers moet.

Heb besloten niet door te rijden naar Capelle aan de IJssel, dat is nog verder naar het zuiden en het is hier vandaan ook al een stukje terug naar Marken.

Ik neem afscheid van mijn mederijder, helaas ben ik zijn naam al weer kwijt en vertrek naar Marken terwijl de stoet naar het zuiden afbuigt.

Het is zaterdag, dus gelukkig zijn er geen files en om 19:30 uur zet ik het oude beestje uit 1985 op zijn jiffy, te moe om hem op zijn bok te hijsen. Ik kijk nog even snel op de dagteller….oei 464 km in 13,5 uur, niet vreemd dat ik moe ben.

Al met al heb ik een fantastische dag gehad en weer veel mooie mensen ontmoet, sommige waarvan je denkt die wil ik ’s avonds in het donker niet tegenkomen. Maar als je dan met ze in gesprek komt, zijn het toch gewoon mensen, papa’s die het hart op de juiste plaats hebben.

Met dank aan de organisatie en de politie die deze dag mogelijk gemaakt hebben. Chapeau mensen.

Ik plof op de bank en ik denk: ik doe verder niets meer………..oh ja chips, moet nog een stukje schrijven.

Opa Johan (Bolk)

        

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright All Rights Reserved ©2020 KTMCO 

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?